top of page

16 Aralık 2017, Cumartesi,

Saat 15:30,

Edebiyatın Aynasında İktisat Paneli

VolkanHacıoÄŸlu & Nükhet Eren

Ä°ktisatçı Prof. Dr. Ercan Eren'in eÅŸi ve Papirüs dergisi genel yayın yönetmeni yazar Nükhet Eren'in moderatörlüÄŸünde Ortak YaÅŸamı GeliÅŸtirme Vakfı tarafından düzenlenen, 'Nükhet Eren Yaratıcı Yazarlık Atölyesi' (NEYYA) yazarlarının katılımıyla, OrtaçaÄŸ tacirlerinden büyük keÅŸiflere, Sanayi Devrimi'nden 1929 buhranına kurmaca metinlerdeki iktisadî olguların tartışıldığı 'Edebiyatın Aynasında Ä°ktisat' paneli 16 Aralık 2017 Cumartesi günü saat 15:30'da gerçekleÅŸtirildi. Ä°lgi gösteren herkese teÅŸekkür ederiz.

​

Panelde sunulan bildirilerin özetleri:

​

[Macellan]


1300’den itibaren Avrupa’da o ÅŸehirden bu ÅŸehire mal satmak için gezinen tüccarlar, deniz taşımacılığını kullanmaya baÅŸlamıştır. Özellikle Ceneviz ve Venedikli tacirler Akdeniz’de Avrupa, Asya, Afrika liman ÅŸehirlerini iyi bilmektedir. Bu arada uzak doÄŸu ülkelerden gelen baharat farklı bir yol izlemektedir. Baharatın iktisadi önemi, bu yollara sahip olmanın kazançlı yanı, doÄŸunun zenginliÄŸini ele geçirme arzusunun getirdiÄŸi arayışların sonucunda neler olmaktadır. Zweig'ın "Macellan" adlı eserinde neler görünüyor?

​

​

[Kayıp Cennet]


KeÅŸifler, Rönesans, dinde reformlar sonrasında Milton’un sorduÄŸu soru kuvvetli bir anlam kazanıyor. “Ä°nsan cennetten kovulmasaydı iktisat kavramı doÄŸar mıydı?” Cennet, iktisadî olarak neye karşılık geliyor, cennetin ortadan kaybolması, yerine kapitalizmin gelmesi midir? 1600’lerde yazılan "Kayıp Cennet"ten Karl Marx’a giden bir yoldan söz ediliyor. Üretmeyen iÅŸçiliÄŸe yönelik önce ve sonra söylenenler var.

​

​

[Goriot Baba]


1776’da Adam Smith "Ulusların ZenginliÄŸi"ni yazıyor. Klasik iktisat sürecinin baÅŸlamasının iki nedeni olduÄŸundan söz edilmekte. Ä°lki bilimsel devrim (Newton ve Kepler) ikincisi sanayi devriminin baÅŸlaması. Klasik iktisat denilen iktisadî düÅŸünce sermaye sahiplerinin çıkarlarını gözeten düÅŸünce midir? Sanayi kapitalizmi, iktisadî büyüme, iÅŸbölümü, verimlilik, emek deÄŸer teorisi, denge durumu gibi kavramların tartışıldığı 19. yüzyıl kapitalizmi için Balzac neler söylüyor.

​

​

[Buddenbrooks]


Alman Tarihçi Okulu, 1840’larda baÅŸlayıp 1915'de sona ermiÅŸti. Alman Tarihçi Okulu'nun doÄŸduÄŸu Almanya bölünmüÅŸ ve zayıf bir tarım ülkesidir. Milliyetçilik, yurtseverlik, devlete sadakat, sıkı çalışmaya ve göreve adanma, Alman sanayinin yapısını deÄŸiÅŸtirmek ve büyümek için bir araya getirilir.1850’lerde Ä°ngiltere’nin çok gerisinde kalan sanayiyi geliÅŸtirmek için devlet müdahalesi yapılacaktır. Bu dönemin Almanya’sında yaÅŸayan bir ailenin uzun hikâyesinin anlatıldığı "Buddenbrook Ailesi" romanı, sayısız ticarî ve sanayî yapılanmaları ve iliÅŸkileri kapsamında ele alınabilen örneklerle doludur. Maassen Tarifesi’nden Kıtasal gümrük birliÄŸine kadar sayısız iktisadî unsurları içeren romana biz bir ayna tutalım mı?

​

​

[Bitmeyen Kavga]


Ortaya çıkışı 16. yüzyıla kadar götürülebilen kapitalizm zaman zaman iktisadî krizler yaÅŸamaktadır. 1929 kriziyle kapitalizmin dışarıdan müdahale olmaksızın krizi aÅŸamadığı anlaşılmış ve kriz teorileri de yeniden tartışılmaya baÅŸlanmıştır. 1929 krizini ele alırken üzerine konuÅŸulması gerekenler nelerdir? Kapitalist dünyanın girdiÄŸi büyük buhran esnasında Kaliforniya’da tarım iÅŸçilerinin yaÅŸadıklarını nasıl aktarmıştır yazar Steinbeck. Politik bir çerçeve içerisinde tarımsal sahadaki etkilenmeye dair neler söylenebilir?

​

bottom of page